Korona on vaikuttanut meidän kaikkien arkeen. Se on haastanut myös päättäjien ja kuntalaisten perinteiset kohtaamismahdollisuudet. Esimerkiksi Pro Kirkkonummen ensimmäisenä valtuustoryhmänä käyttöönottama tapa tavata ennen valtuustoa pidettävissä ryhmäkokouksissa kuntalaisia, ei enää toiminut. Uutena tapana Pro Kirkkonummi järjesti kuntalaisille viisi virtuaalista keskustelutilaisuutta.
Tiistaina 16.3.2021 pidetyn virtuaali-illan aiheena oli ”Toimiva arki koronan jälkeen”. Keskustelun pohjaksi vt. sivistystoimenjohtaja ja vt. perusturvajohtaja olivat keränneet ajatuksia siitä, miten toiminta on muuttunut korona-aikana ja millaisia uusia käytänteitä on otettu käyttöön kunnassamme. Seuraavassa muutama esimerkki illan keskustelussa esiin nostetuista onnistumisista.
Kunnassamme on ollut loistavat tietotekniset valmiudet uusien sähköisten järjestelmien käyttöönottoon. Helppari on ollut apuna sähköisten kokousten käyttöönottamisessa ja järjestämisessä. Henkilöstölle on myös tarjottu koulutusta verkossa. Lisäksi päätöksenteko on tapahtunut pääosin sähköisten etäyhteyksien välityksellä viimeisen vuoden aikana. Ilman suurempia ongelmia kaikki kokoukset on voitu toteuttaa sähköisesti.
Kirkkonummella on hyödynnetty etäyhteyksiä myös opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa viimeisen vuoden aikana hyvin tuloksin. Opettajien työmäärä oli aluksi iso, kun kaikki piti suunnitella uudelleen ja uudet sähköiset järjestelmät piti saman tien ottaa käyttöön. Korona-aikana mm. kaikki huoltaja- ja verkostotapaamiset on käyty etäyhteyksillä. Hyvällä yhteistyöllä ja ammattitaidolla tästä uudesta tilanteesta on selvitty esimerkillisesti. Lisäksi esimerkiksi varhaiskasvatukseen on koronavuoden aikana saatu käyttöön lisää kuraattoripalvelua, jolla on ollut suuri merkitys lasten tunnetaitojen tukemisessa ja tunnistamisessa. Huoltajilla on myös ollut mahdollisuus matalalla kynnyksellä olla yhteydessä kuraattoreihin.
Nuoriso- ja vapaa-aikapalveluissa on siirrytty ulkopainotteiseen toimintaan ja mm. Harrastuspaku on liikkunut aktiivisesti eri puolilla kuntaa. Nuorisotyö on jalkautunut entistä enemmän sinne, missä nuoret ovat. Nuorten ja lasten kohtaaminen onkin ensiarvoisen tärkeää. On psyykkisesti raskasta käydä etäkoulua, olla kaukana ystävistä ja ilman harrastuksia. Kaikki saatavilla oleva tuki on tarpeen. Osa em. käytänteistä jää elämään koronan jälkeen. Esimerkiksi etäkokoukset ovat aikaa säästäviä ja toimivat hyvin laajassa kunnassamme, jossa välimatkat eri toimijoiden välillä ovat suuret. Korona on osoittanut, että sähköiset palvelut ovat hyvä täydennys julkisten palveluiden valikkoon, kunhan tiedostamme, että on myös kuntalaisia, joilla ei ole laitteita tai osaamista niiden käyttämiseen. Voisiko yksi ratkaisu tähän olla liikkuvien palveluiden lisääminen ja siten palveluiden saavutettavuuden lisääminen myös niiden henkilöiden kohdalla, jotka sähköisiä palveluita eivät pysty hyödyntämään?
Kulunut vuosi on vaikuttanut meidän kaikkien elämään jollakin tavoin. Monille kuntalaisille Korona on tuonut mukanaan esimerkiksi työttömyyttä, lomautuksia ja taloudellisia huolia, mikä vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa. Koronan jatkuessa on tärkeää, että pidämme huolta toisistamme ja ylläpidämme sosiaalisia suhteita esimerkiksi verkon tai puhelimen välityksellä sekä hyödyntämällä kuntamme monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia. On tärkeää kuulua johonkin ryhmään.
Pro Kirkkonummen live-iltoihin ja aiempiin kokouksiin on tullut kiitettävästi kuntalaisia ja viemme yhdessä eteenpäin asioita, joita kuntalaiset ovat nostaneet keskiöön. Live-iltoja tullaan jatkamaan kunnes jälleen voimme tavata kasvotusten. Haluamme tehdä työtä kaikenikäisten kuntalaisten puolesta. Meille on tärkeää pitää kaikki kuntalaiset mukana.
Elina Utriainen, kuntavaaliehdokas, Pro Kirkkonummi
Mikko Tahko, kuntavaaliehdokas, Pro Kirkkonummi
Artikkeli julkaistu myös Kirkkonummen Sanomissa 8.4.2021.


Viimeisimmät kommentit