Maanantaina 5.10. jätetään kunnan­val­tuus­tolle aloite kaksi­pyö­räisten ajoneuvojen luvallisesta ajopaikasta. Aloite piti jättää valtuustolle jo keväällä, mutta korona siirsi sen jättämisen syksyyn. Aloitteen on nyt allekir­joit­tanut reilut 400 kuntalaista ja se on hyvä osoitus siitä, että nuorten palveluiden parantamiseen löytyy kiinnostusta.

Aloite sai alkunsa siitä, että kuntalaiset ottivat Facebookin Kirkko­num­me­laiset-ryhmässä vahvasti kantaa mopoiluun liittyviin haittoihin, etenkin meluun ja liikenteessä temppuiluun. Sivistys- ja vapaa-aikalau­ta­kunnan puheenjohtaja Antti Kilappa (prok) osallistui myös keskusteluun ja lupasi lopulta ottaa asiasta koppia ja käydä morjestamassa ”mopojonneja”. Ajatuksena oli kysyä nuorilta, mitä heidän mielestään voitaisi tehdä, jotta mopohar­ras­tajat mahtuisivat muiden kuntalaisten kanssa samaan kylään.

Tapaaminen saatiin sovittua Gesterbyn koululle, jonne saapui reilusti yli 50 nuorta. ”Paikalla oli fiksuja nuoria ja kävimme hyvää keskustelua. Nuoret olivat muun muassa sitä mieltä, että erillinen temppuiluun ja ajotaitojen kehittämiseen varattu alue lisäisi turvallisuutta ja vähentäisi temppuilua ajoradalla. Nuoret kokivat myös, että asenne mopoilijoita kohtaan on usein negatiivinen ja toivoivat siihen muutosta. Keskustelun pohjalta sovittiin sitten tapaaminen pienemmällä joukolla ja suunniteltiin, miten asiaa edistettäisi”, Kilappa kertoo.

Nuorista Jere Häyry oli se voima, joka lähti viemään asiaa eteenpäin. ”Ollaan kavereiden kanssa käyty katsomassa paikkoja, jonne suoran voisi tehdä. Strömsbyn teollisuusalue, Tolsan vanha tienpätkä ja keskusta kakkosen parkkis, olisi paikkoja, jonne vois paikan rakentaa”, Jere toteaa. Kunta­lai­sa­loite avattiin 8.3. eli juuri koronan kynnyksellä.

Kirkkonummen Sanomat 4.10.2020