Kirkkonummen tasapuolinen kehittäminen ei ole aina päättäjille helppo tehtävä. Etäisyydet ovat pitkiä ja palveluiden tarkoituksenmukainen sijoituspaikka riippuu yleensä aina katsojan perspektiivistä. Pohjois-Kirkkonummella sijaitsevassa Veikkolassa asukkaat eivät useinkaan koe, että sen palveluista halutaan huolehtia yhdenvertaisesti kunnan eteläisempien osien kanssa. Esimerkiksi kunnan keskusta sai upean kirjaston sekä uuden koulun ja päiväkodin. Hyvinvointikeskuskin on rakenteilla ja lukiocampus suunnitteilla. Huolena on, että näiden uusien tilojen käyttöasteen varmistamiseksi Veikkolan palvelutarjontaa supistetaan. 

Tähän asti Veikkola on pärjännyt todella hyvin mm. investointiohjelmaa toteutettaessa. Meillä on hieno lähiliikuntapaikka, upouusi päiväkoti ja 700 oppilaan koulun korjaus käynnissä. Myös alueen toinen koulu ja päiväkodit ovat hyväkuntoisia. Kylällä on kirjasto, nuorisotila ja terveyskeskus. 

Kirkkonummen maankäytön kehityskuvan mukaan asuntorakentamisen painopiste tulee olemaan rantaradan ja mahdollisen ESA-radan kasvuvyöhykkeillä sekä erityisesti kuntakeskuksessa ja kunnan itäosissa. Radanvarren keskukset kasvavat ja asemanseutujen ympärille nousee monipuolisia asumisratkaisuja. Tulee lisää ihmisiä, jolloin myös palveluiden tarve kasvaa.  

Kunnan kaavoitusohjelmassa on pohjoisella Kirkkonummella ns. toteutuskorissa kolme asemakaavahanketta, jotka kaikki ovat Veikkolan ja sen lähialueiden kehittämisen kannalta erittäin keskeisiä: Eerikinkartanon maille suunnitteilla oleva laaja asuinalue mahdollistaa uutta rakentamista kävelymatkan päähän Veikkolan keskustan palveluista. Veikkolan keskustan ja teollisuusalueen väliin taas on kaavassa suunnitteilla uutta liikerakentamista. Veikkolanportin kaava taas mahdollistaa mm. koko taajaman liikennevirtojen uudelleen suuntaamisen. 

Kaavan valmistumisesta on kuitenkin vielä matkaa toteutukseen ja hyötyjen realisoitumiseen. Jotta Veikkola pysyy jatkossakin kilpailukykyisenä päätaajamana kuntaa kehitettäessä, tulee seuraavalla vaalikaudella varmistaa, että Veikkolan suunnitelmallinen kasvu jatkuu. Ilman uusia asukkaita ei tule uusia palveluita ja nykyistenkin palveluiden perusteet alkavat horjua muiden alueiden kasvaessa. 

Outi Saloranta-Eriksson, kuntavaaliehdokas Pro Kirkkonummi, Veikkola

Pekka M. Sinisalo, kuntavaaliehdokas Pro Kirkkonummi, Veikkola

Artikkeli julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 29.4.2021.