Kirkkonummella toimii vanhusneuvosto, joka on ikäihmisten, kunnan viranomaisten, vanhus- ja eläkeläisjärjestöjen sekä muiden ikäihmisten parissa toimivien yhteistyöelin. Vanhusneuvoston tarkoituksena on edistää vanhusten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin, tehdä aloitteita ja esityksiä, seurata vanhusten tarpeita ja vanhuspalvelujen kehitystä sekä edistää kunnan ja vanhusjärjestöjen yhteistoimintaa.
Vanhusneuvoston työ on tärkeä osa päätöksentekojärjestelmäämme. Vanhusneuvostossa on tällä hetkellä edustettuina kuusi vanhusjärjestöä. Useat ikäihmiset kuuluvat johonkin järjestöön, mutta eivät niihin kuuteen, joilla on paikka ko. vaikuttamiselimessä. Rakennetta tulisi siis kehittää, jotta yhä useammat aktiiviset ikäihmiset saisivat äänensä kuuluville.
Esimerkiksi vammaisneuvostossa on 16 edustajaa.
Voisiko esimerkiksi mikä tahansa järjestö, jonka tavoitteisiin kuuluu ikäihmisten hyvinvointiin ja sitä tukeviin palveluihin vaikuttaminen, saada oman ehdokkaansa mukaan? Tai jos määrä kasvaa liian suureksi, voisivatko yhdistykset, joiden jäsenistä tietty prosentuaalinen määrä kuuluu kohderyhmään, saada edustuksensa mukaan? Miten rakennetta uudistaessa voitaisiin huomioida myös alueellinen edustettavuus, jolla varmistettaisiin kunnan eri alueilla asuvien ikäihmisten tarpeiden kuuleminen?
Vanhusneuvoston rakenteen lisäksi tulisi sen toimintasääntö päivittää vastaamaan tilannetta, jossa kunta ja hyvinvointialue vastaavat kumpikin omista tehtävistään. Kirkkonummen ikäihmisten äänen
tulee kuulua myös hyvinvointialueella ja yhdyspinnan tulee olla eheä. Kunnan hallintosäännön mukaan vanhusneuvoston kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kunnanhallitus oman toimikautensa ajaksi. Heti ensi syksynä on siis mahdollisuus muuttaa nykykäytäntöä ja varmistaa, että ikäihmisten ääni kuuluu ja heidän tarpeensa huomioidaan jatkossa nykyistä paremmin.
Outi Saloranta-Eriksson
kuntavaaliehdokas
Pro Kirkkonummi

Viimeisimmät kommentit